زمین های کشاورزی و باغ ها در اثر کشت و ذرع در طی چند سال دچار فقر مواد معدنی می شوند و گیاهان نمی توانند مواد مغذی خود را از خاک بدست آورند و در نتیجه دچار کمبود مواد معدنی و آلی می شوند که آثار آن در ظاهر گیاه و همچنین در محصول آن مشهود خواهد بود. برای رفع این مشکل از کود استفاده می کنند. البته پیشینه ی استفاده از کود مربوط به ده هزار سال پیش است که از کوهای آلی استفاده می کردند. اما بعد از گذشت چندین سال و افزایش میزان استفاده از زمین ها، کمبودهای خاک بیشتر شد و کودهای آلی به علت زمان بر بودن پاسخگوی نیاز کشاورزان نبودند. بنابراین کودهای شیمیایی وارد بازار شدند و به کمک کشاوزان آمدند. کود ارگانیک و شیمیایی هر دو دارای مزایای با ارزشی هستند.
این کودها انواع مختلفی دارند و استفاده از آن ها نیازمند کمی مطالعه و تجربه است. کودهای شیمیایی به صورت تک عنصری دو یا سه عنصری نیز تولید می شوند و هر کدام ویژگی خاصی به خاک می دهد. با توجه به این که گیاهان مختلف نیازهای متنوعی دارند، باید برای هر گیاه از کود مخصوص آن استفاده شود.
روش استفاده از کودها
کودهای ارگانیک و شیمیایی هر کدام روش و زمان خاصی برای مصرف دارند که اگر از قاعده ی آن پیروی نشود نه تنها کمکی به رشد و نمو گیاه نمی کنند بلکه ممکن است موجب توقف رشد آن نیز شوند و یا در بهترین شرایط بی اثر باشند که در این صورت فقط هزینه های اضافی برجا خواهد ماند. اولین کاری که برای استفاده از کودها باید انجام داد این است که میزان PH خاک را بدانیم. اگر PH خاک اسیدی یا قلیایی باشد به این معنی است که چیزی کم دارد و حتماً باید از کودها استفاده کرد، میزان PH نرمال برای خاک بین 6 الی 6.5 است که این خاک نرمال محسوب می شود.
گام دوم بعد از شناخت مشکل زمین، یک برنامه ریزی صحیح برای استفاده از کودها می باشد.
گام سوم اختصاص دادن مقداری پول برای تهیه کودهای مورد نیاز است (که این مرحله سخت ترین کار است).
برای سنجش میزان اسیدی بودن خاک یا PH آن می توان نمونه خاک را به آزمایشگاه های خاک دهیم و یا می توانیم از کیت PH سنجی که فروشگاه های لوازم کشاورزی مانند ریحان سبز موجود است استفاده کنیم.
روش و زمان استفاده از کود ارگانیک
کود برای گیاه مانند دارو برای انسان است که زمان مصرف و دوز مصرف خاصی دارد اگر طبق قاعده مصرف نشود مفید نخواهد بود. بنابراین باید به یاد داشته باشیم که استفاده از کودهای ارگانیک در اواخر تابستان و اوایل پاییز چندان مفید نخواهد بود. اصل زمان افزودن کودهای حیوانی در اواخر اسفند می باشد یعنی قبل از اینکه درخت ها شروع به جوانه زدن بکنند باید تقویت شده باشند تا در حین رشد دچار کمبود مواد معدنی نشوند.
روش استفاده از کودها های ارگانیک به این صورت است که دور تنه ی درخت دایره ای به شعاع 30 سانتی متر می کشیم. در یک قسمت از این دایره گودالی به قطر 40 سانتی متر و ارتفاع 50 حفر می کنیم و کود ارگانیک را داخل آن می ریزیم و چال می کنیم. اگر روش آبیاری قطره ای باشد کود را در زیر آب پاش ها چال می کنند. علت این که کود را مستقیم پای درخت نمی ریزیم این است که می خواهیم خاک را تغذیه کنیم تا درخت مواد مورد نیاز خود را از خاک از طریق ریشه ها جذب کند. همچنین این کودها روی خاک توسط نور خورشید تجزیه می شوند و ارزش مواد آن پایین می آید.
در میان کودهای ارگانیک کود مرغی دارای بیشترین ماده ی مغذی است و بعد از آن کود گاوی و در نهایت کود گوسفندی دارای ارزش بیشتری هستند. اما قابل ذکر است که کودهای مرغی به همان نسبت که جذب بالایی دارند، به همان نسبت هم زودتر تجزیه می شوند و ترکیبات خود را از دست می دهند.
روش و زمان مصرف کودهای شیمیایی
کودهای شیمیایی مانند قرص های ویتامین تغلیظ شده ای است که ما هم مصرف می کنیم. این کودها با درصدهای خاصی تغلیظ شده و به طور کامل توسط گیاهان جذب می شود. اما استفاده ی اشتباه از این مواد ممکن است گیاه را مسموم کند. به همین دلیل در مصرف کود شیمیایی باید دقت بیشتری داشت. کود شیمیایی را برخلاف کود ارگانیک نباید در اواخر زمستان استفاده کرد چون جانوران میکروسکوپی درون خاک شروع به مصرف ازت می کنند و چیزی برای گیاه باقی نمی ماند. این کود را بهتر است در زمان شروع رویش استفاده کرد.
کودهای شیمیایی بر حسب نیاز گیاهان به دو دسته کلی ماکرو و میکرو تقسیم می شوند. ماکرو یعنی نیاز گیاه به این مواد زیاد است. میکرو یعنی نیاز گیاه به این مواد کم است. پتاسیم، فسفر، ازت و گوگرد در دسته ماکرو هستند و آهن و روی و مولبیدین به علت نیاز کم (ولی مهم) گیاه در دسته میکرو قرار می گیرند.
برای آشنایی با انواع روش های کود دهیبا ما همراه باشید.
روش های کوددهی در کود ارگانیک و شیمیایی
ارزش کود دهی را فقط زارعین و کشاورزان می دانند چون این افراد تاثیر روش را در محصولات دیده اند و می دانند که حتی چند روز تاخر در زمان کود دهی چه نتیجه ای برایشان خواهد داشت. امروزه که کشاورزی از سبک سنتی رو به روش های علمی می رود، کشاورزان نیز مایل هستند در کنار تجربه ی خودشان از علم نیز بهره ببرند تا به نتیجه ی بهتری برسند. در این راستا آشنایی با روش های کود زنی نیز مهم است.
کودزنی به روش پراکندن
این روش ساده ترین روش کوددهی است و نیازی به هیچ سیستم یا ماشین و ابزاری ندارد. کشاورز می تواند با دست هم کود را به زمین بپاشد. این روش برای زمین هایی که میزان رطوبت آن ها بالا است کاربرد دارد. چون کود به آرامی با رطوبت زمین حل شده و درون خاک می رود. قابل ذکر است که در زمین های با وسعت خیلی زیاد این کار با هواپیماهای کوچکی که برای این کار یا برای سم پاشی تهیه شده اند انجام می گیرد.
کودزنی به روش محلول پاشی
کودزنی به روش محلول پاشی هم برای زمین های خشک و یا زمین های با بافت فشرده بهتر است. چون روش های پراکندن در این نوع خاک جوابگو نیست. بیشتر کودها محلول در آب هستند و از این مزیت آن ها می توان بهره گرفت و بعضی مواد معدنی را به روش سریعتر یعنی جذب از طریق برگ ها به درختان منتقل کرد. البته گیاهان بعضی عناصر مانند آهن و مس و منگنز را نمی توانند از طریق ریشه جذب کنند. چون این عناصر در خاک با بعضی دیگر کمپلکس می دهد و قابلیت را از دست می دهند. به همین دلیل این عناصر را که گاهی بسیار حیاتی نیز هستند را از طریق روزنه های برگ و به شکل محلول دریافت می کنند.
روش کودزنی نواری و کناری
در این روش هنگام شخم زدن کنار بذرها ردیف هایی را ایجاد می کنند که در این ردیف ها کود ریخته می شود و کود را با خاک پوشش می دهند. با گذشت زمان کود توسط اب موجود در خاک حل شده و خود را به ریشه ی گیاهان می رساند و مورد استفاده قرار می گیرد.به این روش کودزنی کناری می گویند. روش نواری نیز تقریباً به همین شیوه است. فقط در این روش کنر بذر چاله های کوچکی به عرض 2 الی 3 سانتیمتر ایجاد می کنند و در طول سیر شخم، کود می ریزند. این روش های بیشتر برای استفاده از فسفر و ازت مناسب است.
روش کودزنی آبپاشی
در گذشته کشاورزان برای آبیاری زمین های خود آبراه ها یا جوی هایی در مسیرهای پیچ در پیچ در زمین کشاورزی خود ایجاد می کردند. مقدار مورد نظر کود را در مسیر این جوی ها قرار می دادند. آب هنگام رد شدن از این مسیرها کود را در خود حل می کرد و به ریشه ی درختان می رساند. اما اخیراً آبیاری قطره ی شده است و برای تغذیه گیاه، کود را در مخازن آب حل می کنند و هنگام پاشش محلول به صورت یکنواخت به همه جای خاک می رسد. روش دیگر این است که مقدار مورد نظر کود را زیر آبپاش ها دفن می کنند و آب هنگام خروج ازآن کود را حل کرده و همه جا می پاشد.
روش جدید و جالب دیگری وجود دارد که در مقاله بعدی به توضیح آن خواهیم پرداخت.
همراهان عزیز شما می توانید برای تهیه همه ی انواع کود های ارگانیک و شیمیایی و سم و بذر و تجهیزات کشاورزی و باغداری به سایت فروشگاهی ریحان سبز مراجعه کنید و همچنین می توانید از مشاوره ی همکاران ما در حوزه ی کشاورزی و باغداری بهره مند شوید. جهت اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 02433548975 تماس حاصل کنید.
می توانید در اینستاگرام ما را دنبال کنید.
خوب و عالی
پسندیدم عالی بود
پسندیدم
راضی هستیم . خوب بود