آموزش کود دهی تزریقی و مزایا و معایب آن

کوددهی تزریقی

کود دهی تزریقی

شاید چندان جالب نباشد اگر بگوییم که انسان به هر جایی که می رسد آن جا را به نفع خود تسخیر کرده و به نابودی می کشاند. اما متاسفانه واقعیت دارد. زمین های کشاورزی در گذشته، میوه و محصولات بسیار خوبی می دادند و مردم با خوردن آن محصولات تمام مواد مغذی بدن خود را بدست می آورند، حالا به زمین هایی تبدیل شده اند که نه تنها ویتامین های بدن انسان را تامین نمی کنند، بلکه خودشان هم محتاج مواد مغذی هستند. ما هم برای اینکه بتوانیم دوباره از این زمین ها استفاده کنیم مجبوریم نیازهای آن را تامین کنیم. بنابراین دست به دامان انواع کودها می شویم. کودهای آلی یا ارگانیک و کودهای شیمیایی و کودهای نانو.

برای استفاده از کودها روش های مختلفی وجود دارد که بسته به نوع زمین و میزان رطوبت آن و حتی شرایط آب و هوایی، انتخاب می شود. البته میزان نیاز زمین های مختلف به مواد مغذی نیز متفاوت است. در بعضی زمین ها گوگرد کم است و در بعضی آهن، مس و یا ازت و حتی کمبود عناصری مانند سلنیوم و منیزیم نیز آثار بدی روی درختان و گیاهان می گذارد. ما در مورد روش های مختلف کود دهی در مقاله ی نکات طلایی درباره ی کود ارگانیک و شیمیایی و روش مصرف آن ها صحبت کرده ایم. اما روش کود دهی دیگری وجود دارد که سال هاست در کشورهای خارجی مورد استفاده قرار می گیرد. اما در ایران به تازگی مورد امتحان قرار گرفته و بعد از اثبات نتایج مثبت آن به تدریج طرفدارانی پیدا کرده است. به این روش کوددهی تزریقی می گویند.

کود دهی تزریقی چیست؟

کود دهی تزریقی یک روش برای کود دهی به درختان است که از حدود 50 سال پیش در آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است. عده ای از محققان کشاورزی، کوددهی تزریقی را در بروجن به صورت تست انجام دادند و نتیجه بسیار مطلوب بود. بعد از آن نیز در چندین منطقه از کشور این روش را مورد استفاده قرار دادند و در همه ی آن ها نتیجه مثبت بود.

آموزش کوددهی تزریقی

روش کود دهی تزریقی به این صورت است که با مته ای که شعاع آن خیلی زیاد نیست، چند سوراخ در قسمت های مختلف تنه ی درخت ایجاد می کنند. عمق سوراخ ها در حدود 5 سانتی متر است و حتماً باید رو به پایین باشند (زاویه دار یا به عبارتی کج) یعنی طوری ایجاد شوند که بعد از تزریق، کود از آن منافذ خارج نشود. وسیله ای مانند سرنگ را که درون آن از کود محلول پر شده است را به دهانه سوراخ، روی تنه ی درخت می گذارند و محلول را با فشار به درون آن تزریق می کنند. کود محلول به آوندهای درون تنه ی درخت رسیده و از آن جا به همه ی شاخ و برگ ها و میوه ها و حتی ریشه می رسد.

نکته مهم در این روش پوشاندن دهانه ی سوراخ بعد از تزریق کود می باشد که با چوبی از جنس خود درخت یا با استفاده از چسب پیوند، آن را می پوشانند تا مانع از ورود میکروب و باکتری به درون درخت شوند. با این کار درخت برای تزریق های بعدی نیز آماده خواهد ماند.

روش تزریقی را بیشتر در مورد ریزمغذی های میکرو بکار می گیرند. عناصری مانند آهن، مس، روی و منگنز را ریزمغذی میکرو می گویند؛ چون مقدار مورد استفاده از آن ها توسط گیاه خیلی کم است ولی در عین حال بسیار با اهمیت می باشد. مثلاً در مورد درخت گلابی، اگر دچار کمبود آهن شود، نه تنها میو ه ای نخواهد داد بلکه درخت رو به خشک شدن می رود.

ابزارهای لازم برای کود دهی تزریقی

برای کود دهی تزریقی می تون از ابزارهای ساده که خودمان تهیه کرده ایم استفاده کنیم یا می توان از ابزارهای مخصوص برای این روش استفاده کرد چند نمونه از این ابزارها عبارتند از:

  • سرنگ های فنر دار که محلول را با سرعت زیادی به درخت تزریق می کند.
  • استفاده از دستگاه تزریق بادی.
  • دستگاه های تزریق هیدرولیکی

باید به یاد داشته باشید که برای تزریق ها حتماً برنامه ی دقیقی داشته باشید در غیر این صورت درخت را دچار شوک می کنید.

علاوه بر ابزارهای گفته شده، در صورتی که نخواهیم هیچ هزینه ای برای دستگاه انجام دهیم، می توانیم از یک بطری پلاستیکی نوشابه که درب پلاستیکی آن سوراخ شده است نیز استفاده کنیم. اما این روش فشار لازم جهت پرتاب محلول را ندارد.

البته این روش تزریقی را در قدیم به روش دیگری انجام می دادند. مثلاً در مورد همان درخت گلابی، وقتی تشخیص می دادند که درخت دچار کمبود آهن شده است با کوبیدن یک میخ آهنی به تنه ی درخت مشکل را مرتفع می کردند. گرچه کمی باورنکردنی است اما واقعیت دارد و درخت، آهن مورد نیاز خود را از این میخ تامین می کرد.

مزایا و معایب کود دهی تزریقی

این روش مزایا و معایبی دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد.

مزایای کود دهی تزریقی

  • مانع از اتلاف کود می شود چون تمام کودی که به درخت تزریق می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.
  • زمان جذب آن بسیار سریعتر از سایر روش هاست به این دلیل که کود مستقیماً به درون درخت وارد می شود.
  • برای رفع حالت کلروز (کمبود شدید آهن) درختان، بسیار کاربردی است.

معایب کود دهی تزریقی

  • آلوده شدن درخت به دلیل نداشتن درپوش محل تزریق
  • استفاده از حجم زیاد کود و آسیب به درخت

علاوه بر این فواید استفاده از کود محلول خود مزایایی دارد که قابل بررسی است:

  • چون تمام مواد مغذی به صورت عصاره جذب گیاه می شود، گلدهی درخت افزایش می یابد.
  • محصول یا میوه ی این درختان خوشمزه، بزرگ و آبدار است و طعم طبیعی خود را حفظ کرده است.
  • تاثیر تغییرات شدید آب و هوایی مثل باران شدید را از بین می برد و مانع از ریزش گل ها می شود.

در کود دهی تزریقی باید به موارد زیر نیز توجه کنیم.

  • مقدار کودی که در آب حل می شود یعنی غلظت محلول.
  • تعداد دفعاتی که محلول را به درخت یا گیاه تزریق می کنیم.
  • تعداد و مقدار عناصری که در کود مورد نظر وجود دارد با توجه به نیاز گیاه.
  • میزان سرعت پاشش کود محلول به داخل درخت.

روش های تشخیص کودهای تزریقی سالم و ناسالم

باید اعتراف کنیم که بازار پر است از کودهای تقلبی که به اسم کودهای خوب و اصل به دست کشاورزان می دهند. جای تاسف دارد که بگوییم بیشتر این محصولات تقلبی را هم عده ای در داخل کشور تولید می کنند. ما نمی توانیم جلوی تولید کودهای تقلبی را بگیریم، اما می توانیم با ایجاد آگاهی بین کشاورزان و زارعین، مانع از استفاده این افراد از کودهای تقلبی شویم. بنابراین هنگام خرید کود باید به موارد زیر توجه کنیم:

  1. حتماً به شماره ی ثبت روی بسته بندی توجه کنیم.
  2. از خرید کودها در بسته بندی های بی نام و نشان خودداری کنیم.
  3. توجه کنیم که اطلاعات دقیق محصول با نام سازنده و محل یا کارخانه ی تولید آن و حتی مواد موجود در کود روی بسته بندی آن ذکر شده باشد.
  4. برای آسودگی خیال از بابت سالم بودن کود، شماره ثبت روی بسته بندی را به شماره تلفن 3000646424 پیامک می کنیم و اطلاعاتی را که به ما پیامک می شود را با اطلاعات روی بسته می سنجیم.

 

همراهان عزیز شما می توانید برای تهیه همه ی انواع کودها و سم و بذر و  تجهیزات کشاورزی و باغداری به سایت فروشگاهی ریحان سبز مراجعه کنید و همچنین می توانید از مشاوره ی همکاران ما در حوزه ی کشاورزی و باغداری بهره مند شوید. جهت اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 02433548975 تماس حاصل کنید.

در اینستاگرام ما را دنبال کنید.

 

 

 

 

 

ارسال دیدگاه