کود دهی به درختان میوه، نهال ها و سایر گیاهان از اهمیت زیادی برخوردار است. انتخاب صحیح کود با توجه به موقعیت آنالیزی زمین و انتخاب روش کود دهی با توجه به نوع گیاه و حتی زمان کود دهی همه نکاتی هستند که یک باغدار یا کشاورز باید توجه زیادی به این موارد داشته باشد. کود دهی به روش چالکود راهی است که می توان برای درختان و نهال ها استفاده کرد. ما در مورد انواع روش های کود دهی قبلاً توضیحاتی داده ایم اما امروز می خواهیم این روش را به صورت کامل توضیح دهیم. همچنین در این نوشتار راجع به کود دهی به بوته رز نیز صحبت خواهیم کرد.
چالکود چیست؟
چالکود یک روش کود دهی است که برای درختان جوان استفاده می شود. اگر شما هم در باغتان درختان میوه ای دارید که عمر زیادی ندارند و جوان هستند باید به این درختان توجه ویژه ای داشته باشید. این درخت ها مانند بچه ها هستند و نیاز به رسیدگی بیشتری دارند. برای رسیدگی به درخت های جوان روش کود دهی چالکود بهترین گزینه است.
چگونه چالکود انجام دهیم؟
در این روش اول نوع کاشت درخت ها بسیار اهمیت دارد. یعنی فاصله درخت ها از هم و نوع چیده شدن آن ها. اگر ما درخت ها را به صورت مربعی کاشته باشیم یعنی هر گوشه مربع یک درخت، میتوانیم جایی بین آن ها را انتخاب کنیم و چاله ای به اندازه ی 50 *50 حفر کنیم. یعنی قطر 50 سانتی متر و ارتفاع هم 50 سانتی متر باشد. در این روش ترکیبی از دو نوع کود شیمیایی و مقداری هم کود گاوی را در این چاله می ریزیم. اندازه ی کود شیمیایی یک بسته ی 1 کیلویی و کود گاوی هم تا مقداری که چاله نزدیک پرشدن باشد.
نکته مهم در روش چالکود این است که به هیچ عنوان، توجه کنید، به هیچ عنوان چاله را در پای درخت نکنید چون حتماً به ریشه های درخت آسیب خواهید زد.
کود دهی به روش چالکود برای درختان که کمی بزرگتر شده اند نیز کاربرد دارد اما تشخیص اینکه چاله را در کجا حفر کنیم بسیار مهم است. برای این کار، نوک بلند ترین شاخه را به سمت پهنای درخت را در نظر می گیرند. بدین معنی که بلندی شاخه با ریشه متناسب است. نوک شاخه را در نظر گرفته و چاله را دقیقاً در آن نقطه حفر می کنند.
بعد از ریختن کود، باید با همان خاکی که از کندن چاله بیرون آورده ایم، روی کود را بپوشانیم. این خاک به علت داشتن رطوبت باعث تجریه سریع تر و جذب بهتر کود می شود.
استفاده از زباله های طبیعی در کود دهی
گاهی می توان از زباله های میوه و تخم مرغ و حتی آشغال ها ی غذا و استخوان نیز به عنوان کود استفاده کرد. چون این مواد خیلی زود تجزیه می شوند و به خورد ریشه ی گیاه می روند. این مواد را نیز می توان در کنار کود شیمیایی و گاوی داخل چاله ریخت.
ولی روش بهتر برای استفاده از آشغال های مواد غذایی طبیعی آن است که همه ی زباله ی قابل تجزیه را جدا کرده و با استفاده از روش کمپوست به کود کمپوست آلی تبدیل کرده و از این کود برای درختان استفاده شود. استفاده از این کود به مراتب بهتر و مفید تر از استفاده از خود زباله ها است. چون ممکن است در استفاده از زباله ها، درخت دچار حشره و قارچ شود.
کود دهی نهال های جوان
اما در مورد درختان یا به عبارتی نهال هایی که هنوز ریشه ی زیادی ندارند فقط از کود گاوی استفاده می شود. البته در این مورد دیگر چالکود استفاده نمی شود چون ریشه ی نهال ضعیف است و توان گرفتن مواد غذایی را ندارد. به همین دلیل کود را مستقیم پای این نهال ها و دور ساقه ی آن ها می ریزیم.
درباره ی درختان بالغ برای کود دهی می توان از روش های تزریقی استفاده کرد. هم برای کود دهی و هم برای تزریق آب و سم پاشی درخت. این روش بسیار مفید و از لحاظ اقتصادی به صرفه است. در مصرف آب تا 90% صرفه جویی می شود. ضمن اینکه همه آن چیزی که تزریق می شود به طور کامل توسط درخت استفاده می شود.
کود دهی بوته های گل رز
بوته های رز که گیاهان بسیار حساسی هستند نیز باید کود دهی شوند. در مورد گل رز نیز می توان از روش نهال های کوچک استفاده کرد و کود را دقیقاً پای بوته ریخت. برای بوته های رز می توان از خاکستر چوب هم استفاده کرد. توجه کنید که خاکستر چوب درخت نه الوار یا خاکستر مواد دیگر.
بعد از سوزاندن چوب که عده ای در بخاری یا در کارهای دیگر هم استفاده می کنند می توان خاکستر حاصل از آن را پای درخت ریخت. البته یاد آور می شوم که خاکستر سرد شده را استفاده کنید. اگر از خاکستر گرم استفاده کنید ممکن است کل باغ را به آتش بکشید.
اگر خاک زمین شما قلیایی است برای بوته های رز همراه خاکستر می توانید کمی کود سولفور نیز اضافه کنید. کود سولفور همان گوگرد است و می تواند حالت قلیایی خاک را کاهش دهد و شرایط را بهتر کند. ضمن اینکه کود سولفور مانع از رشد قارچ در بوته های رز و همینطور درختان می شود.
می توان کود سولفور و خاکستر را با هم ترکیب کرد. که ترکیب آن حدوداً 1 به 10 است. بعد از ترکیب این کود آن را مستقیما پای بوته می ریزیم. چون این ترکیب بسیار سبک است و برای اینکه باد آن را جابه جا نکند بعد از اتمام کار روی آن آب می ریزیم.
برای درختانی مثل هلو، شفتالو، بادام، گلابی و شلیل که خیلی زود تحت تاثیر قارچ قرار می گیرند نیز باید از روش کود دهی صحیحی استفاده کرد. برای این درختان نیز باید از همین فرمول خاکستر چوب و کود سولفور استفاده کرد که مانع از قارچ زدن درخت می شود.
زمان کود دهی درختان میوه
نکته ی مهم در مورد کود دهی، زمان مصرف کود است.
- اولین مورد این که هرگز کود را در فصل گرما استفاده نکنید.
- در روزهای بادی و بارانی کود دهی توصیه نمی شود.
- بهترین زمان برای کود دهی قبل از سرمای زمستان است در واقع روزهای پاییزی انتخاب خوبی هستند.
- در روش خاکستر و سولفور می توان این کار را در ماه آخر پاییز انجام داد.
برگ های پاییزی کودهای مضرر برای گیاهان
عده ای فکر می کنند که برگ ها چون زود تجزیه می شود می تواند کود مناسبی باشد. البته این تفکر که زود تجزیه می شوند درست است اما اینکه کود مناسب طبیعی هستند خیر. در پاییز که برگ های درخت ها زرد می شود و شروع به ریختن می کند، گاهی روی آن ها لکه های سیاه و کوچک و بزرگی می بینیم. این لکه ها قارچ هستند که به علت نرسیدن مواد غذایی به برگ ها ایجاد شده اند. به زودی این برگ ها می ریزند و اگر ما آن ها را با تفکر این که کود است جمع نکنیم، توسط برف و باران قارچ ها به خاک نفوذ می کنند و درخت که از این خاک تغذیه خواهد کرد را دچار قارچ می کنند. اگر درختی دچار قارچ شود مشکلات زیادی پیش رو خواهد داشت و از بین بردن قارچ آن نیاز به زمان و انرژی زیادی خواهد بود.
بنابراین تاکید می کنیم که حتماً این برگ های پاییزی را از پای درختان جمع کنید و به هیچ عنوان اجازه ندهید برگ از این سال به سال آینده برود.
نکته:
کود گاوی را هرگز تازه استفاده نکنید چون باعث ایجاد گرما می شود و همچنین مواد موجود در معده ی حیوانات هنوز از بین نرفته و حالت اسیدی دارد و ممکن است به گیاهان صدمه بزند.
.
همراهان عزیز شما می توانید برای تهیه همه ی انواع کودها و سم و بذر و تجهیزات کشاورزی و باغداری به سایت فروشگاهی ریحان سبز مراجعه کنید و همچنین می توانید از مشاوره ی همکاران ما در حوزه ی کشاورزی و باغداری بهره مند شوید. جهت اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 02433548975 تماس حاصل کنید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.