انواع مختلف کودهای شیمیایی و کاربرد آن ها

کشاورزان و باغداران مسئولیت سنگینی در قبال جامعه دارند چون مبحث تامین موارد اولیه ی غذایی کل مردم به عده ی آن ها است. بنابراین باید سطح علم و سواد خود را در زمینه گیاهان و مواد مغذی آن ها بالا ببرند تا بتوانند محصولات خود را با کیفیت و کمیت بهتری به بازار عرضه کنند. در حوزه ی کشاورزی و باغداری یکی از مهمترین و شاید اصلی ترین مورد، مبحث کود شیمیایی و ارگانیک است. ما در ریحان سبز تصمیم داریم در مورد انواع مختلف کودهای شیمیایی و کاربرد آن صحبت کنیم تا بتوانیم بنا به ادعای خود در زمینه ی افزایش سطح کشاورزی کاری انجام داده باشیم. علاوه بر این مشاوران ما نیز آماده ارائه مشاوره درباره ی کود و زمین های کشاورزی هستند.

کود ارگانیک بهتر است یا کود شیمیایی؟

زمین کشاورزی مانند بدن انسان است. همانطور که بدن نیاز به موادمعدنی متفاوتی مانند آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، نیتروژن، پتاسیم، سدیم و سایر موارد دارد، زمین نیز دقیقاً به همین مواد معدنی نیز دارد. اما در طول زمان که کشت و کار انجام می شود و محصولات متفاوت از زمین های مختلف برداشت می شود، چون مواد معدنی خاک برای رشد و میوه دادن گیاهان استفاده می شود، زمین دچار فقر مواد معدنی می شود. گاهی با تغییراتی مانند عوض کردن محصولاتی که در زمین کاشت می شود، می توانند زمین را تقویت کنند اما نمی توانند تمام مواد مورد نیاز آن را تامین کنند.

ولی در مورد باغ ها که نمی توان درختان میوه را جا به جا کرد به ناچار باید از کود استفاده کرد. در گذشتهکه صنعت چندان پیشرفتی نکرده بودو نیاز جامعه هم به اندازه امروز نبود، کودهای حیوانی به تنهایی می توانستند مواد مغذی را تامین کنند. اما دیگر چنین امکانی وود ندارد. به کودهایی که از فضولات حیوانات و یا سایر مواد طبیعی مانند سوزاندن چوب تهیه می شود،کود ارگانیک یا طبیعی می گویند.

گاهی کودهای ارگانیک از لحاظ اندازه و میزان مواد مغذی نمی توانند کل نیاز زمین را تامین کنند در اینجاست که صنعت به داد کشاورزی می رسد و با تهیه ی کودهای تغلیض شده، که دارای میزان زیادی از ماده ی معدنی مورد نظر هستند، زمین ها را تقویت می کند.

ما در این مقاله در نظر داریم انواع کودهای شیمیایی را نام ببریم و کاربرد هر کدام را به تفکیک قید کنیم.

انواع کودهای شیمیایی

  1. سوپر فسفات آمونیوم کریستالی
  2. اوره گرانول
  3. کلرو پتاسیم گرانوله
  4. سوپر فسفات ساده
  5. سوپر فسفات تریپل
  6. دی آمونیوم فسفات DAP
  7. سولفات آمونیوم گرانوله و پودری
  8. فسفات نیترات آمونیوم

 

سوپر فسفات آمونیوم

کودی ترکیبی از آمونیوم و فسفات می باشد که نیتروژن و فسفر مورد نیاز گیاه را تامین می کند. این کود جزو محبوب ترین کودها در نزد کشاورزان می باشد. سوپر فسفات آمونیوم جزو کودهای فسفاته می باشد و  درصد فسفر موجود در آن 46% و همچنین دارای 18% نیتروژن می باشد. نکته مهم و جالب درباره ی این کود میزان پایداری نیتروژن موجود در آن است که وقتی که کود را استفاده می کنند گیاه با توجه به نیاز خود و به تدریج می تواند آنرا به مصرف برساند. فسفر و نیتروژن در کنار هم باعث رشد هر چه بیشتر گیاهان شده و فسفر موجود در آن باعث می شود شکوفه ها یکدست و دانه ها مغزدار باشند.

 

کود اوره گرانول

کود اوره گرانول که درصد بالایی از نیتروژن را در خود دارد و همه نیتروژن آن قابل استفاده ی گیاه است. نیتروزن اهمیت زیادی در رشد گیاه دارد و در زمستان ان را در ریشه ی گیاه می ریزند تا ریشه را گرم نگه دارد و مانع از سرما زدگی آن شود همچنین کود اوره برای سبزینگی برگ گیاهان لازم است. کود اوره به دو شکل گرانولی و پریل موجود است که تفاوت آن ها در اندازه ی آن ها می باشد ولی از لحاظ ترکیب و عملکرد هر دو یکسان هستند. نیتروژن موجود در اوره بعد از تجزیه شدن در خاک به صورت، نیترات اکسید می شود و به مصرف گیاه می رسد. تماس پوستی با اوره موجب خارش پوست می شود و همچنین استنشاق زیاد آن به ریه آسیب می زند. بنابراین در استفاده از این کود با احتیاط بیشتری برخورد کنید.

بعضی از گیاهان می توانند اوره را به صورت مستقیم بدون تزریق به خاک جذب کنند که برای این ها اوره را در آب حل کرده و روی گیاه اسپری می کنند. از جمله این گیاهان سیب زمینی و سبزیجات و سویا می باشد. اما در مورد گیاهانی مانند پنبه و گندم باید در خاک تزریق شود تا گیاه از طریق ریشه آن را جذب کند.

ما در مقاله ای کامل به توضیحات کود اوره گرانول که به آن کود سفید می گویند نیز پرداخته ایم.

 

کود کلرو پتاسیم گرانوله

پتاسیم به علت ایجاد فشار اسمزی در ریشه ی گیاهان، باعث حفظ آب در ریشه و همچنین جذب سایر ریز مغذی ها می شود. کود کلرو پتاسیم که یکی از اواع کودهای شیمیایی است به سه شکل پودری، کریستالی و گرانوله موجود می باشد و به عنوان کود سرک استفاده می شود. این کود در کشت گندم، جو، کلزا و سایر دانه ها استفاده می شود و به علت حلالیت بالای آن می توان آن را به صورت پاششی نیز استفاده کرد. این کود را می توان با کود اوره ترکیب کرد و یک کود بسیار موثر ایجاد کرد. در ترکیب آن ها میزان آن ها 3 به دو است که کلرو پتاسیم 3 و اوره 2 می باشد.

 

کود سولفات آمونیوم 21%

از نام این کود مشخص است که دارای ترکیب آمونیوم و سولفات است که آمونیوم یک ترکیب هیدروژن دار از نیتروژن است و سولفات نیز حاوی گورد می باشد. با توجه به اینکه در کشور ما بیشتر زمین های کشاورزی دارای PH اسیدی هستند استفاده از این کود می تواند PH را به سمت بازی بودن برده و جذب مواد مغذی گیاه را از خاک افزایش دهد که منجر به بهبود کیفیت محصولات آن می شود. آمونیوم موجود در این کود جذب بهتری نسبت به کود اوره دارد گرچه کود اوره نیتروژن بیشتری دارد. گوگرد موجود در این کود مانع از رشد باکتری ها و عوامل بیماری زا برای گیاهان است.

حلالیت این کود مناسب است و در آبشویی به آب های زیر زمینی منتقل نمی شود. همچنین می توان با روش چالکود نیز از کود سولفات آمونیوم استفاده کرد که برای محصولاتی مانند گوجه فرنگی و هندوانه و پسته استفاده کرد. جدول زیر را مطالعه بفرمایید.

کود سولفات آمونیوم

این کود غالباً توسط کشورهای اروپایی تولید و توزیع می شود که در میان آن ها ایتالیا و اسپانیا 34% از بازار را به عهده دارند.

کود دی آمونیوم فسفات(DAP)

یکی دیگر از انواع کودهای شیمیایی دی آمونیوم فسفات است. این کود نیز ترکیبی از فسفات و آمونیوم است که بین کشاورزان طرفداران زیادی دارد. این ترکیب به خاطر فرمولاسیون ویژه آن و همچنین ترکیب آن، هنگام انحلال در آب تمام فسفر آن قابل جذب توسط ریشه می شود خاصیت قلیایی این کود باعث میشود در زمین های با PH اسیدی مهمتر جلوله کند ولی با این حال قبل از استفاده حتماً آنالیز خاک را در نظر بگیرید و اگر PH آن بالاتر از 7 بود از این کود استفاده نکنید چون به ریشه صدمه می زند.

ما در این مبحث چند نوع از انواع کودهای شیمیایی را بررسی کردیم ولی از این لیست چند مورد را در مقاله ی دیگری توضیح خواهیم داد چون مطلب مهم است و طولانی بودن آن حوصله سربر خواهد بود. برای مطالعه ی ادامه مقاله روی این لینک کلیک کنید.

 

همراهان عزیز شما می توانید برای تهیه همه ی انواع کودها و سم و بذر و  تجهیزات کشاورزی و باغداری به سایت فروشگاهی ریحان سبز مراجعه کنید و همچنین می توانید از مشاوره ی همکاران ما در حوزه ی کشاورزی و باغداری بهره مند شوید. جهت اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 02433548975 تماس حاصل کنید.

ما را در  اینستاگرام  دنبال کنید.

 

 

ارسال دیدگاه